Применa Лапласове трансформације на системе диференцијалне једначине
Лапласова трансформација је веома погодна за системе диференцијалних једначина јер их своди на систем обичних једначина.
На следећим примерима ћемо показати на који начин се помоћу Лапласове трансформације решава систем диференцијалних једначина.
Пример 1. Решити систем диференцијалних једначина по $y=y(t)$ и $z=z(t)$
$$\begin{array}{}
y'-2y+z=0\\
z'-y-2z=0
\end{array}$$
уз почетне услове $y(0)=1$, $z(0)=0$.
Претпоставимо да решења $y=y(t)$ и $z=z(t)$ имају Лапласову трансформацију на некој полуправој $s>a$:
$$Y(s)=L[y(t)](s) \quad \mbox{и}\quad Z(s)=L[z(t)](s).$$
Када урадимо Лапласову трансформацију обе једначине имаћемо
$$\begin{array}{}
L[y'(t)](s)-2L[y(t)](s)+L[z(t)](s)=0\\
L[z'(t)](s)-L[y(t)](s)-2L[z(t)](s)=0,
\end{array}$$
где је
$$L[y'(t)](s)=\int_{0}^{\infty}{y'(t)e^{\, -st}dt}=\Bigg\lbrace{u=e^{\, -st},\ du=-se^{\, -st};\quad dv=y'(t)dt,\ v=y(t);}\Bigg\rbrace=$$
$$=y(t)e^{\, -st}\Big|_{0}^{\infty}+s\int_{0}^{\infty}{y(t)e^{\, -st}dt}=-y(0)+sL[y(t)](s).$$
Из почетног услова $y(0)=1$ следи да је
$$L[y'(t)](s)=sL[y(t)](s)-y(0)=sY-1.$$
На исти начин добијамо да је
$$L[z'(t)](s)=sL[z(t)](s)-z(0)=sZ.$$
Када смо одредили Лапласове трансформације система, тада се он своди на одговарајући систем линеарних алгебарских једначина:
$$\begin{array}{}
sY-1-2Y+Z=0\\
sZ-Y-2Z=0.
\end{array}$$
Из прве једначине новог система добијамо да је $Z=1-(s-2)Y.$
Када то заменимо у другу једначину, након сређивања имаћемо
$$Y=\frac{s-2}{(s-2)^2+1}\quad \Rightarrow \quad Z=1-(s-2)\frac{s-2}{(s-2)^2+1}=\frac{1}{(s-2)^2+1}$$
Применом инверзне Лапласове трансформације добијамо, из табеле инверзних Лапласових трансформација
$$\begin{array}{}
y(t)=L^{-1}[Y(s)](t)=L^{-1}\Bigg[\frac{s-2}{(s-2)^2+1}\Bigg](t)=e^{\, 2t}\cos {t}\\
z(t)=L^{-1}[Z(s)](t)=L^{-1}\Bigg[\frac{1}{(s-2)^2+1}\Bigg](t)=e^{\, 2t}\sin {t}.
\end{array}$$
Дакле, тражено решење које задовољава почетне услове је
$$\begin{array}{}
y(t)=e^{\, 2t}\cos {t}\\
z(t)=e^{\, 2t}\sin {t}.
\end{array}
$$
Пример 2. Решити систем диференцијалних једначина по $x=x(t)$, $y=y(t)$ и $z=z(t)$
$$\begin{array}{}
x''=3(y-x+z)\\
y''=x-y\\
z''=z
\end{array}$$
уз почетне услове $x(0)=x'(0)=0$, $y(0)=0$, $y'(0)=-2$ и $z(0)=z'(0)=0$.
Претпоставимо да решења $x=x(t)$, $y=y(t)$ и $z=z(t)$ имају Лапласову трансформацију на некој полуправој $s>a$:
$$X(s)=L[x(t)](s),\quad Y(s)=L[y(t)](s) \quad \mbox{и}\quad Z(s)=L[z(t)](s).$$
Када урадимо Лапласову трансформацију једначина система имаћемо
$$\begin{array}{}
L[x''(t)](s)=3(L[y(t)](s)-L[x(t)](s)+L[z(t)](s))\\
L[y''(t)](s)=L[x(t)](s)-L[y(t)](s)\\
L[z''(t)](s)=L[y(t)](s)
\end{array}$$
где је
$$L[x'(t)](s)=\int_{0}^{\infty}{x'(t)e^{\, -st}dt}=\Bigg\lbrace{u=e^{\, -st},\ du=-se^{\, -st};\quad dv=x'(t)dt,\ v=x(t);}\Bigg\rbrace=$$
$$=x(t)e^{\, -st}\Big|_{0}^{\infty}+s\int_{0}^{\infty}{x(t)e^{\, -st}dt}=-x(0)+sL[x(t)](s).$$
Из почетног услова $x(0)=0$ следи да је
$$L[x'(t)](s)=sL[x(t)](s)-x(0)=sY.$$
Да бисмо одредили $L[x''(t)](s)$, посматрајмо $x''$ као први извод функције $x'$. Тада је
$$L[x''(t)](s)=sL[x'(t)]-x'(0)=s^2X.$$
На исти начин добијамо да је
$$\begin{array}{}
L[y'(t)](s)=sL[y(t)](s)-y(0)=sY\\
L[y''(t)](s)=sL[y'(t)](s)-y'(0)=s^2Y+2\\
L[z'(t)](s)=sL[z(t)](s)-z(0)=sZ\\
L[z''(t)](s)=sL[z'(t)](s)-z'(0)=s^2Z
\end{array}
$$
Када смо одредили Лапласове трансформације система, тада се он своди на одговарајући систем линеарних алгебарских једначина:
$$\begin{array}{}
s^2X=3Y-3X+3Z\\
s^2Y+2=X-Y\\
s^2Z=Z
\end{array}$$
Из треће једначине новог система добијамо да је $Z(s)=0, \ s>0$, па када заменимо у прве две једначине добијамо
$$\begin{array}{}
s^2X=3Y-3X\\
s^2Y=X-Y-2
\end{array}$$
Ако сада помножимо другу једначину са 3 и додамо првој, имаћемо
$$\begin{array}{}
s^2Y=X-Y-2\\
3s^2Y+s^2X=-6\quad \Rightarrow \quad X=-\frac{6}{s^2}-3Y
\end{array}$$
Када заменимо $X$ у једначину $s^2Y=X-Y-2$ добијамо
$$\begin{array}{}
s^2Y=-\frac{6}{s^2}-4Y-2\\
\quad \Rightarrow \quad Y=\frac{-2(s^2+3)}{s^2(s^2+4)}=\frac{A}{s}+\frac{B}{s^2}+\frac{Cs+D}{s^2+4}
\end{array}$$
Сабирањем ових разломака и изједначавањем одговарајућих коефицијената добијамо
$$A=0,\quad B=-\frac{3}{2},\quad C=0,\quad D=-\frac{1}{2}\quad \Rightarrow \quad Y=-\frac{3}{2}\cdot\frac{1}{s^2}-\frac{1}{2}\cdot \frac{1}{s^2+4}.$$
Када смо израчунали $Y$, заменимо га у једначину $\displaystyle{X=-\frac{6}{s^2}-3Y}$. Тада, након сређивања, добијамо да је
$$X=\frac{-6}{s^2(s^2+4)}=\frac{A}{s}+\frac{B}{s^2}+\frac{Cs+D}{s^2+4}.$$
Сабирањем ових разломака и изједначавањем одговарајућих коефицијената добијамо
$$A=0,\quad B=\frac{1}{4},\quad C=0,\quad D=-\frac{1}{4}\quad \Rightarrow \quad X=\frac{1}{4}\Bigg(\frac{1}{s^2}-\frac{1}{s^2+4}\Bigg).$$
Применом инверзне Лапласове трансформације добијамо, из табеле инверзних Лапласових трансформација
$$\begin{array}{}
x(t)=L^{-1}[X(s)](t)=-\frac{6}{4}L^{-1}\Bigg[\frac{1}{s^2}\Bigg](t)+\frac{6}{4}L^{-1}\Bigg[\frac{1}{s^2+4}\Bigg](t)=-\frac{3}{2}\Bigg(t-\frac{\sin {2t}}{2}\Bigg)\\
x(t)=-\frac{3}{2}t+\frac{3}{4}\sin {2t}\\
y(t)=L^{-1}[Y(s)](t)=-\frac{3}{2}L^{-1}\Bigg[\frac{1}{s^2}\Bigg](t)-\frac{1}{2}L^{-1}\Bigg[\frac{1}{s^2+4}\Bigg](t)=-\frac{3}{2}t-\frac{1}{4}\sin {2t}\\
\end{array}$$
Дакле, тражено решење које задовољава почетне услове је
$$\begin{array}{}
x(t)=-\frac{3}{2}t+\frac{3}{4}\sin {2t}\\
y(t)=-\frac{3}{2}t-\frac{1}{4}\sin {2t}\\
z(t)=0
\end{array}
$$
Решење има Лапласову трансформацију чија је апсциса конвергенција $\sigma_x=\sigma_y=0$.
Пример 3. Решити систем диференцијалних једначина по $y=y(t)$ и $z=z(t)$
$$\begin{array}{}
y'+z=2\cos t\\
z'-y=1
\end{array}$$
уз почетне услове $y(0)=-1$, $z(0)=1$.
Претпоставимо да решења $y=y(t)$ и $z=z(t)$ имају Лапласову трансформацију на некој полуправој $s>a$:
$$Y(s)=L[y(t)](s) \quad \mbox{и}\quad Z(s)=L[z(t)](s).$$
Када урадимо Лапласову трансформацију обе једначине имаћемо
$$\begin{array}{}
L[y'(t)](s)+L[z(t)](s)=L[2\cos {t}](s)\\
L[z'(t)](s)-L[y(t)](s)-2L[z(t)](s)=L[1](s),
\end{array}$$
где је
$$L[y'(t)](s)=\int_{0}^{\infty}{y'(t)e^{\, -st}dt}=\Bigg\lbrace{u=e^{\, -st},\ du=-se^{\, -st};\quad dv=y'(t)dt,\ v=y(t);}\Bigg\rbrace=$$
$$=y(t)e^{\, -st}\Big|_{0}^{\infty}+s\int_{0}^{\infty}{y(t)e^{\, -st}dt}=-y(0)+sL[y(t)](s).$$
Из почетног услова $y(0)=-1$ следи да је
$$L[y'(t)](s)=sL[y(t)](s)-y(0)=sY+1.$$
На исти начин добијамо да је
$$L[z'(t)](s)=sL[z(t)](s)-z(0)=sZ-1.$$
Одредимо још Лапласове трансформације функција на десној страни обе једначине. Из табеле Лапласових трансформација имамо да је
$$\begin{array}{}
L[2\cos {t}](s)=\frac{2s}{s^2+1}\\
L[1](s)=\frac{1}{s}
\end{array}$$
Када смо одредили Лапласове трансформације система, тада се он своди на одговарајући систем линеарних алгебарских једначина:
$$\begin{array}{}
sY+1+Z=\frac{2s}{s^2+1}\\
sZ-1-Y=\frac{1}{s}.
\end{array}$$
Из прве једначине новог система добијамо да је $\displaystyle{Z=\frac{2s}{s^2+1}-1-sY}.$
Када то заменимо у другу једначину, након сређивања, имаћемо
$$Y=\frac{s^2-1}{(s^2+1)^2}-\frac{1}{s}$$
Применом инверзне Лапласове трансформације добијамо, из табеле инверзних Лапласових трансформација
$$y(t)=L^{-1}[Y(s)](t)=L^{-1}\Bigg[\frac{s^2-1}{(s^2+1)^2}\Bigg](t)-L^{-1}\Bigg[\frac{1}{s}\Bigg]=t\cos {t}-1.$$
Остало нам је да одредимо $z(t)$.
Како је $\displaystyle{Z=\frac{2s}{s^2+1}-1-sY}$ када заменимо $Y$ у ту једначину добијамо
$$
Z=\frac{2s}{s^2+1}-1-s\Bigg(\frac{s^2-1}{(s^2+1)^2}-\frac{1}{s}\Bigg)=\frac{2s}{s^2+1}-\frac{s(s^2-1)}{(s^2+1)^2}
$$
Тада је $z=z(t)$ једнако
$$z(t)=L^{-1}[Z(s)](t)=2L^{-1}\Bigg[\frac{s}{s^2+1}\Bigg](t)-L^{-1}\Bigg[\frac{s(s^2-1)}{(s^2+1)^2}\Bigg](t)$$
Из табеле инверзних Лапласових трансформација добијамо
$$2L^{-1}\Bigg[\frac{s}{s^2+1}\Bigg](t)=2\cos {t}.$$
Како је
$$\frac{s(s^2-1)}{(s^2+1)^2}=\frac{As+B}{s^2+1}+\frac{Cs+D}{(s^2+1)^2},$$
сабирањем ових разломака и изједначавањем одговарајућих коефицијената добијамо
$$A=1,\quad B=0,\quad C=-2,\quad D=0\quad \Rightarrow \quad \frac{s(s^2-1)}{(s^2+1)^2}=\frac{s}{s^2+1}-\frac{2s}{(s^2+1)^2}.$$
Сада је
$$L^{-1}\Bigg[\frac{s(s^2-1)}{(s^2+1)^2}\Bigg](t)=L^{-1}\Bigg[\frac{s}{s^2+1}\Bigg](t)-L^{-1}\Bigg[\frac{2s}{(s^2+1)^2}\Bigg](t)=\cos t-t\sin t.$$
Коначно добијамо решење $z(t)$
$$z(t)=2\cos t-\cos t+t\sin t=\cos t+t\sin t.$$
Дакле, тражено решење које задовољава почетне услове је
$$\begin{array}{}
y(t)=t\cos {t}-1\\
z(t)=\cos t+t\sin t
\end{array}
$$