Примене Лапласове трансформације на диференцијалне једначине
Посматрајмо линеарну диференцијалну једначину са константним коефицијентима
$$a_ny^{(n)}(t)+a_{n-1}y^{(n-1)}(t)+\dots+a_0y(t)=f(t).$$
Применом Лапласове трансформације ова једначина се може свести на обичну алгебарску једначину и тиме упростити њено решавање.
Израчунајмо Лапласове трансформације извода функције $y$ : $y'$, $y''$, $y'''$.. За први извод ћемо поћи директно од дефиниције Лапласове трансформације
$$L[y'(t)](s)=\int_{0}^{\infty}{y'(t)e^{\, -st}dt}=\Bigg\lbrace{u=e^{\, -st},\ du=-se^{\, -st};\quad dv=y'(t)dt,\ v=y(t);}\Bigg\rbrace=$$
$$=y(t)e^{\, -st}\Big|_{0}^{\infty}+s\int_{0}^{\infty}{y(t)e^{\, -st}dt}.$$
Дакле,
$$L[y'(t)](s)=-y(0)+sL[y(t)](s)=sY-y(0).$$
Да бисмо одредили $L[y''(t)](s)$, посматрајмо $y''$ као први извод функције $y'$. Тада је
$$L[y''(t)](s)=sL[y'(t)]-y'(0)=s^2Y-sy(0)-y'(0).$$
На овај начин можемо добити Лапласову трансформацију за функцију $y^{(n)}(t):$
$$L[y^{(n)}(t)](s)=p^nY-p^{n-1}y(0)-p^{n-2}y'(0)-\dots-p^1y^{(n-2)}(0)-y^{(n-1)}(0)$$
$$L[y^{(n)}(t)](s)=p^nY-\sum_{i=1}^{n}{p^{n-i}y^{(i-1)}(0)}$$
На следећим примерима ћемо показати примену Лапласове трансформације на диференцијалне једначине, односно на који начин се помоћу Лапласове трансформације оне могу свести на одговарајућу алгебарску једначину.
Пример 1. Решити почетни проблем
$$\begin{array}{cc}
y''+y'-2y=-4,\\
y(0)=2,\quad y'(0)=3.
\end{array}$$
Претпоставимо да решење $y=y(t)$ има Лапласову трансформацију
$$Y(s)=L[y(t)](s) \quad \mbox{за} \quad s>a.$$
Када урадимо Лапласову трансформацију леве и десне стране једначине имаћемо
$$L[y''(t)](s)+L[y'(t)](s)-2L[y(t)](s)=L[4](s)$$
где је
$$L[y'(t)](s)=\int_{0}^{\infty}{y'(t)e^{\, -st}dt}=\Bigg\lbrace{u=e^{\, -st},\ du=-se^{\, -st};\quad dv=y'(t)dt,\ v=y(t);}\Bigg\rbrace=$$
$$=y(t)e^{\, -st}\Big|_{0}^{\infty}+s\int_{0}^{\infty}{y(t)e^{\, -st}dt}=-y(0)+sL[y(t)](s).$$
Из почетног услова $y(0)=2$ следи да је
$$L[y'(t)](s)=sL[y(t)](s)-y(0)=sY(s)-2.$$
Да бисмо одредили $L[y''(t)](s)$, посматрајмо $y''$ као први извод функције $y'$. Тада је
$$L[y''(t)](s)=sL[y'(t)]-y'(0)=s(sY(s)-2)-3=s^2Y(s)-2s-3.$$
Нађимо још Лапласову трансформацију израза на десној страни
$$L[-4](s)=-4L[1](s)=-\frac{4}{s}.$$
Када смо одредили Лапласове трансформације свих чланова полазне једначине, тада се она своди на одговарајућу алгебарску једначину
$$s^2Y(s)-2s-3sY(s)-2-2Y(s)=-\frac{4}{s},$$
$$\Leftrightarrow\quad Y(s)(s^2-3s-2)=\frac{2s^2+5s-4}{s}$$
$$\Leftrightarrow\quad Y(s)=\frac{2s^2+5s-4}{s(s^2-3s-2)}=\frac{2s^2+5s-4}{s(s+2)(s-1)}=\frac{A}{s}+\frac{B}{s+2}+\frac{C}{s-1}.$$
Сабирањем ова три разломка и изједначавањем одговарајућих коефицијената добијамо
$$A=2,\quad B=-1,\quad C=1\quad \Rightarrow \quad Y(s)=\frac{2}{s}-\frac{1}{s+2}+\frac{1}{s-1}$$
Нађимо сада инверзном Лапласовом трансформацијом тражено решење $y(t)$
$$y(t)=L^{-1}[Y(s)](t)=2L^{-1}\Big[\frac{1}{s}\Bigg](t)-L^{-1}\Bigg[\frac{1}{s+2}\Bigg](t)+L^{-1}\Bigg[\frac{1}{s-1}\Bigg](t).$$
Из табеле инверзних Лапласових трансформација добијамо
$$y(t)=2-e^{\, -2t}+e^{t}$$
Решење има Лапласову трансформацију чија је апсциса конвергенција $\sigma_y=1$.
Слика 2. Графичку приказ добијеног решења $y(t)=2-e^{\, -2t}+e^{t}$
Пример 2. Решити почетни проблем
$$\begin{array}{cc}
y''+4y=\sin {2t},\\
y(0)=10,\quad y'(0)=0.
\end{array}$$
Претпоставимо да решење $y=y(t)$ има Лапласову трансформацију
$$Y(s)=L[y(t)](s) \quad \mbox{за} \quad s>a.$$
Када урадимо Лапласову трансформацију леве и десне стране једначине имаћемо
$$L[y''(t)](s)+4L[y(t)](s)=L[\sin {2t}](s)$$
где је
$$L[y'(t)](s)=\int_{0}^{\infty}{y'(t)e^{\, -st}dt}=\Bigg\lbrace{u=e^{\, -st},\ du=-se^{\, -st};\quad dv=y'(t)dt,\ v=y(t);}\Bigg\rbrace=$$
$$=y(t)e^{\, -st}\Big|_{0}^{\infty}+s\int_{0}^{\infty}{y(t)e^{\, -st}dt}=-y(0)+sL[y(t)](s).$$
Из почетног услова $y(0)=10$ следи да је
$$L[y'(t)](s)=sL[y(t)](s)-y(0)=sY(s)-10.$$
Да бисмо одредили $L[y''(t)](s)$, посматрајмо $y''$ као први извод функције $y'$. Тада је
$$L[y''(t)](s)=sL[y'(t)]-y'(0)=s(sY(s)-10)-0=s^2Y(s)-10s.$$
Нађимо још Лапласову трансформацију израза на десној страни
$$L[\sin {2t}](s)=\frac{2}{s^2+4}.$$
Када смо одредили Лапласове трансформације свих чланова полазне једначине, тада се она своди на одговарајућу алгебарску једначину
$$s^2Y(s)-10s+4Y(s)=\frac{2}{s^2+4},$$
$$\Leftrightarrow\quad Y(s)(s^2+4)=\frac{2}{s^2+4}+10s$$
$$\Leftrightarrow\quad Y(s)=\frac{2}{(s^2+4)^2}+\frac{10s}{s^2+4}.$$
Нађимо сада инверзном Лапласовом трансформацијом тражено решење $y(t)$
$$y(t)=L^{-1}[Y(s)](t)=L^{-1}\Bigg[\frac{2}{(s^2+4)^2}\Bigg](t)+L^{-1}\Bigg[\frac{10s}{s^2+4}\Bigg](t).$$
Из табеле инверзних Лапласових трансформација добијамо
$$L^{-1}\Bigg[\frac{10s}{s^2+4}\Bigg](t)=10\cos {2t},$$
$$L^{-1}\Bigg[\frac{2}{(s^2+4)^2}\Bigg](t)=L^{-1}\Bigg[\frac{1}{8}\cdot \frac{16}{(s^2+4)^2}\Bigg](t)=\frac{1}{8}L^{-1}\Bigg[\frac{2(s^2+4)-2s^2+8}{(s^2+4)^2}\Bigg](t)=$$
$$=\frac{1}{8}L^{-1}\Bigg[\frac{2}{s^2+4}\Bigg](t)-\frac{1}{8}L^{-1}\Bigg[\frac{2(s^2-4)}{(s^2+4)^2}\Bigg](t)$$
$$L^{-1}\Bigg[\frac{2}{(s^2+4)^2}\Bigg](t)=\frac{1}{4}\cdot\frac{\sin {2t}}{2}-\frac{1}{8}\cdot 2t\cos {2t}=\frac{1}{8}(\sin {2t}-2t \cos {2t}).$$
Дакле, тражено решење које задовољава дате почетне услове је
$$y(t)=\frac{1}{8}(\sin {2t}-2t \cos {2t})+10\cos {2t}.$$
Решење има Лапласову трансформацију чија је апсциса конвергенција $\sigma_y=1$.
Слика 3. Графичку приказ добијеног решења $\displaystyle{y(t)=\frac{1}{8}(\sin {2t}-2t \cos {2t})+10\cos {2t}}$
Пример 3. Решити дату диференцијалну једначину
$$y'+ky=te^t,\quad y(0)=0,$$
при чему је $k$ дата константа.
Претпоставимо да решење $y=y(t)$ има Лапласову трансформацију
$$Y(s)=L[y(t)](s)\quad \mbox{за} \quad s>a.$$
Када урадимо Лапласову трансформацију леве и десне стране једначине имаћемо
$$L[y'(t)](s)+kL[y(t)](s)=L[te^t](s)$$
где је
$$L[y'(t)](s)=\int_{0}^{\infty}{y'(t)e^{\, -st}dt}=\Bigg\lbrace{u=e^{\, -st},\ du=-se^{\, -st};\quad dv=y'(t)dt,\ v=y(t);}\Bigg\rbrace=$$
$$=y(t)e^{\, -st}\Big|_{0}^{\infty}+s\int_{0}^{\infty}{y(t)e^{\, -st}dt}=-y(0)+sL[y(t)](s).$$
Из почетног услова $y(0)=0$ следи да је
$$L[y'(t)](s)=sL[y(t)](s)-y(0)=sY(s).$$
Нађимо још Лапласову трансформацију израза на десној страни
$$L[te^t](s)=\frac{1}{(s-1)^2}.$$
Када смо одредили Лапласове трансформације свих чланова полазне једначине, тада се она своди на одговарајућу алгебарску једначину
$$sY(s)+kY(s)=\frac{1}{(s-1)^2},$$
$$\Leftrightarrow\quad Y(s)(s+k)=\frac{1}{(s-1)^2}$$
$$\Leftrightarrow\quad Y(s)=\frac{1}{(s+k)(s-1)^2}.$$
Разликоваћемо два случаја:
Ако је $k=-1$, тада је
$$Y(s)=\frac{1}{(s-1)^3},$$
Применом инверзне Лапласове трансформације добијамо тражено решење
$$y(t)=L^{-1}[Y(s)](t)=L^{-1}\Bigg[\frac{1}{(s-1)^3}\Bigg](t),$$
односно
$$y(t)=\frac{t^2}{2}e^t.$$
Ако је $k\neq -1$, тада је
$$Y(s)=\frac{1}{(s+k)(s-1)^2}=\frac{A}{s+k}+\frac{B}{s-1}+\frac{C}{(s-1)^2}$$
Сабирањем ових разломака и изједначавањем одговарајућих коефицијената добијамо следеће
$$A=\frac{1}{(k+1)^2},\quad B=-\frac{1}{(k+1)^2}, \quad C=\frac{1}{k+1}$$
$$\Rightarrow \quad Y(s)=\frac{1}{(k+1)^2(s+k)}-\frac{1}{(k+1)^2(s-1)}+\frac{1}{(k+1)(s-1)^2}$$
Применом инверзне Лапласове трансформације и коришћењем особина Лапласове трансформације имаћемо да је
$$y(t)=L^{-1}[Y(s)](t)=\frac{1}{(k+1)^2}L^{-1}\Bigg[\frac{1}{s+k}\Bigg](t)-\frac{1}{(k+1)^2}L^{-1}\Bigg[\frac{1}{s-1}\Bigg](t)\frac{1}{k+1}L^{-1}\Bigg[\frac{1}{(s-1)^2}\Bigg](t)$$
На основу табеле инверзних Лапласових трансформација
$$y(t)=\frac{1}{(k+1)^2}e^{\, -kt}-\frac{1}{(k+1)^2}e^{t}+\frac{1}{k+1}te^t,$$
односно
$$y(t)=\frac{e^{\, -kt}-e^{t}}{(k+1)^2}+\frac{1}{k+1}te^t.$$
Дакле, тражено решење које задовољава дате почетне услове је
$$y(t)=\left \lbrace
\begin{array}{lllll}
\frac{t^2}{2}e^t, & \mbox{за} & k=-1\\
\frac{e^{\, -kt}-e^{t}}{(k+1)^2}+\frac{1}{k+1}te^t, & \mbox{за} & k\neq -1
\end{array}
\right.$$
У оба случаја решење има Лапласову трансформацију за $s>1$, односно апсциса конвергенција је $\sigma_y=1$.
На следећем примеру ћемо видети примену Лапласове трансформације на линеарну диференцијалну једначину са неконстантним коефицијентима.
Пример 4. Користећи Лапласову трансформацију решити диференцијалну једначину
$$ty''+2(t-1)y'-2y=0,$$
уз почетни услов $y(0)=0$.
Одредимо Лапласову трансформацију полазне једначине тако што ћемо одредити Лапласову трансформацију сваког члана.
Из особине Лапласове трансформације
$$\displaystyle{L[t^{n}f(t)](s)=(-1)^n\frac{d^n}{ds^n}(L[f(t)])(s)},$$
за $n=1$ добијамо
$$L[ty''(t)](s)=-\frac{d}{ds}L[y''(t)](s),$$
одакле, на основу
$$L[f^{(n)}(t)](s)=s^nL[f(t)](s)-s^{n-1}f(0)-s^{n-2}f'(0)-\dots-f^{(n-1)}(0)$$
за $n=2$, добијамо да је
$$L[ty''(t)](s)=-\frac{d}{ds}(s^2Y(s)-sy(0)-y'(0))=-2sY(s)-s^2Y'(s)+y(0)=-2sY(s)-s^2Y'(s).$$
На исти начин одредимо Лапласову трансформацију од $2(t-1)y':$
$$L[2(t-1)y'(t)](s)=2L[ty'(t)](s)-2L[y'(t)](s)$$
$$L[2(t-1)y'(t)](s)=-2\frac{d}{ds}L[y'(t)](s)-2sL[y(t)](s)+y(0)=-2\frac{d}{ds}(sY(s)-y(0))-2sY(s)+y(0)$$
$$L[2(t-1)y'(t)](s)=-2Y(s)-2sY'(s)-2sY(s)+y(0)=-2sY'(s)-2(s+1)Y(s).$$
Када смо одредили Лапласове трансформације, полазна једначина се своди на
$$-2sY(s)-s^2Y'(s)-2sY'(s)-2(s+1)Y(s)-2L[y(t)](s)=0,$$
односно
$$(s^2+2s)Y'(s)+4(s+1)Y(s)=0$$.
Добили смо диференцијалну једначину која раздваја променљиве
$$\begin{array}{}
(s^2+2s)\frac{dY}{ds}=-4(s+1)Y(s)\\
\quad \Leftrightarrow\frac{dY}{Y(s)}=\frac{-4(s+1)}{s(s+2)}ds=(\frac{A}{s}+\frac{B}{s+2})ds
\end{array}
$$
Сабирањем ових разломака и изједначавањем одговарајућих коефицијената добијамо да је
$$A=-2,\quad B=-2\quad \Rightarrow \quad \frac{-4(s+1)}{s(s+2)}=-\frac{ds}{s}-2\frac{ds}{s+2}$$
Тада је
$$\int{\frac{dY}{Y(s)}}=-2\int{\frac{ds}{s}}-2\int{\frac{ds}{s+2}}$$
$$\ln |Y(s)|=-2\ln |s|-2 \ln |s+2|+C_1$$
$$\ln |Y(s)|=\ln |s|^{-2}+\ln |s+2|^{-2}=\ln {(|s|^{-2}|s+2|^{-2})}\quad \Bigg/e$$
$$Y(s)=Cs^{-2}(s+2)^{-2}=\frac{C}{s^2(s+2)^2},$$
где је $C=\pm e^{C_1}$ произвољна константа.
Напишимо $Y(s)$ у облику елементарних разломака
$$Y(s)=C\Bigg(\frac{A}{s}+\frac{B}{s^2}+\frac{C}{s+2}+\frac{D}{(s+2)^2}\Bigg).$$
Сабирањем ових разломака и изједначавањем одговарајућих коефицијената добијамо
$$A=-\frac{1}{4},\quad B=\frac{1}{4},\quad C=\frac{1}{4},\quad D=\frac{1}{4}$$
$$\Rightarrow \quad Y(s)=-\frac{C}{4}\Bigg(\frac{1}{s}-\frac{1}{s^2}-\frac{1}{s+2}-\frac{1}{(s+2)^2}\Bigg)$$
Применом инверзне Лапласове трансформације добијамо тражено решење
$$y(t)=L^{-1}[Y(s)](t)=$$
$$=K\Bigg(L^{-1}\Bigg[\frac{1}{s}\Bigg](s)-L^{-1}\Bigg[\frac{1}{s^2}\Bigg](s)-L^{-1}\Bigg[\frac{1}{s+2}\Bigg](s)-L^{-1}\Bigg[\frac{1}{(s+2)^2}\Bigg](s)\Bigg)$$
односно, на основу табеле инверзних Лапласових трансформација, решење је
$$y(t)=K(1-t-e^{\, -2t}-te^{\, -2t}),$$
где је $K$ произвољна константа.