Лагранжова диференцијална једначина



Дефиниција 8. Лагранжова диференцијална једначина је једначина облика $$y=xL_1(y')+L_2(y')\quad \mbox{или} \quad y=xL_1(p)+L_2(p),$$ где је $p=y'$, а $L_1$ и $L_2$ дате функције.

Како је $y'=p$ следи да је $dy=pdx$, па диференцирањем Лагранжове једначине добијамо $$pdx=L_1(p)dx+xL'_1(p)dp+L'_2(p)dp \Leftrightarrow dx(p-L_1(p))-L'_1(p)xdp=L'_2(p)dp$$
Ако претпоставимо да је $p-L_1(p)\neq 0$, следи да је $$\frac{dx}{dp}=\frac{L'_1(p)}{p-L_1(p)}x+\frac{L'_2(p)}{p-L_1(p)}.$$ Ова функција је линеарна по $x$ (јер је $x$ функција од $p$), па је можемо записати у облику $$x'-\frac{L'_1(p)}{p-L_1(p)}x=\frac{L'_2(p)}{p-L_1(p)}$$ и њено опште решење је облика $$x=CM(p)+N(p)$$ где су $M$ и $N$ функције које треба одредити решавањем ове линеарне диференцијалне једначине.
Заменом у полазну једначину добијамо опште решење Лагранжове диференцијалне једначине

$$y=\big(CM(p)+N(p)\big)L_1(p)+L_2(p).$$

Ако је, за неко $p=p_0, p-L_1(p)=0$, тада је сингуларно решење једначине $y=xL_1(y')+L_2(y')$ дато са

$$y=xL_1(p_0)+L_2(p_0).$$

Ако је $L_1(p)-p\equiv 0$, тада се полазна једначина зове Клероова диференцијална једначина.

-Избор тема-